Kahve yalnızca günlük yaşam akıp giderken tüketilen bir içecek olmanın ötesinde pek çok kültürün derinliklerine işlemiş. Bu nedenle resim başta olmak üzere diğer sanat dallarında da kahvenin sık sık tasvir edildiği görülebilir. Suna ve İnan Kıraç Vakfı da bu kapsamda Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nda kahvenin kültürel dokuya derinlemesine işleyişini gözler önüne seriyor. Söz konusu koleksiyonda yer alan “Kahve Molası” adı altında toplanan eserlerde kahvenin sunulma şekli ile kahvehaneler tasvir ediliyor. Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı sergideki eserlerde kahvenin yer alış biçimini sizler için derledik.
Kahve Keyfi
Bu tabloda kahve içmekte olan Bir Osmanlı kadını ve yanında kendisine ikramda bulunan hizmetçisi tasvir ediliyor. Tablonun 18. yüzyılın ilk yarısında resmedildiği biliniyor. Elinde fincanıyla kahve içen kadın dönemin ruhunu yansıtan kıyafetler içerisinde görülüyor. Ayrıca tablonun ana figürü olan bu Osmanlı kadını için Jean-Baptiste Vanmour’a ait Sedirde Kahve İçen Türk Kızı adlı eserin esas alındığı da biliniyor. Tablonun sol tarafına konumlanan ve dizlerinin üzerinde hizmet eden kadın ise resmin ilgi çeken diğer yanı olarak fark ediliyor. Osmanlı kadınının başındaki büyük ve gösterişli başlık eserde dikkatlerin yoğunlaştığı bir diğer unsur olarak sivriliyor. Söz konusu başlığın 17. yüzyıl döneminde Türkiye’ye ziyarette bulunan Hollanda asıllı ressam Cornelis de Bruyn’ün kitabındaki serpuşlu kadın resminden esinlenerek resmedildiği de sahip olunan bilgiler arasında bulunuyor.
Kahve İçen Kadınlar
18.yüzyılın ilk yarısına denk gelen dönemde Jean-Baptiste Vanmour tarafından tuval üzerine yağlı boyayla resmedilen bu tabloda haremden bir sahne yer alıyor. Haremdeki yaşamın önemli bir unsuru olan kahvenin ikram ediliş şekli eserin konusunu oluşturuyor. Tabloda kahve içen, fal bakan ve ikramda bulunan kadınlar ayakta ve oturur vaziyette olmak üzere çeşitlilik içerisinde yansıtılmış. Oldukça gösterişli elbiseler, mücevherler ve şapkalarla bezeli olan tablo Osmanlı’daki harem ruhunu yansıtmada bir hayli başarılı.
Fenerli Rum Kadınlar
Daniel Valentine Riviere tarafından 1840’lı yıllarda resmedildiği bilinen Fenerli Rum Kadınlar adlı eser karışık teknik kullanılarak yaratılmış. Tabloda dönemin yaşam tarzını yansıtacak şekilde sedirde uzanan bir Osmanlı kadını ve ona ait hizmetkarı görülüyor. Rum evinin sarı renkli duvarları ve kadınların üzerindeki kıyafete ait ayrıntılar fazlasıyla dikkat çekiyor. Resimde bulunan mangal, iki kişilik kahve takımı ve ahşap sehpa dönemin dekorasyonunu yansıtıyor. Sedirde uzanan Osmanlı kadının üzerindeki kıyafetler ile ayağındaki terlik o dönemdeki giysilerle ilgili fikir sahibi olunmasını sağlıyor.
Hizmetçi
1880 yılında Jules Joseph Lefebvre tarafından yağlı boya kullanılarak resmedilen bu tablo sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Eserde duvar önünde durarak elindeki kahve tepsisiyle poz veren genç bir kadın görülüyor. Çeşitli işlemelerle bezenmiş açık renkli kıyafetiyle duran genç kızın elindeki tepside ise sürahi ve fincan takımı resmediliyor.
Pratik filtre kahvemizi deneyin!
Yeni kavrulmuş & öğütülmüş nitelikli çekirdeklerle hazırladığımız demlenmeye hazır pratik filtre kahvemizi sipariş verin, hazırlık ve temizlikle uğraşmadan taptaze filtre kahve için☕️
Kahve Türk külterünün önemli bir parçasıydı. Sonradan çaya döndük.