You are currently viewing Kahveli film sahneleri

Kahveli film sahneleri

Yerli ya da yabancı bir dizide/filmde karakterleri evde kahve içerken, kahvecide buluşurken görebiliyoruz. Kahve içmek, film ve dizilerde karakterlerin hayat tarzını, karakterini, sosyal statüsünü yansıtmak için kullanılabiliyor.

Bu yazıda sizler için içinde kahve olan sahneleri derledik.

(Spoiler içerebilir!)

 

Rosemary’s Baby

Esasen bir korku filmi (hatta çekilen ilk korku filmi) olan 1968 yapımı bu film, aynı zamanda bir romandan sinemaya uyarlanan da ilk hikaye olma özelliğine sahip. Aynı hikaye, 2014 yılında Netflix tarafından bir mini-dizi olarak da yayınlanmış. Filmde, genç ve yeni evli bir çiftin biraz “şaibeli” görünen bir apartman dairesine taşınmaları ve sonrasında başlarına gelenler anlatılıyor. Rosemary ve Guy isimli bu çift apartman dairesine taşınıp, yeni bir çevre edinmeye başlarlar ve Guy’ın işleri gerçek olamayacak kadar şanslı bir şekilde açılmaya başlar, hayatları zenginleşir. Filmin bu mutfak sahnesinde karakterlerimiz, kahvaltıda ellerindeki bu demlikten kahve içiyorlar. Söz konusu demliğin 1942’de piyasaya sürüldüğünü düşünürsek, belki de kullanıldığı ilk filmdir.

Friends

Benzer bir sahneyi, 1994-2004 yılları arasında devam eden Friends dizisinin ilk bölümünde de görebiliyoruz. Nişanlısını terk eden ve ailesinin zengin hayatını da geride bırakan Rachel, lise arkadaşının evine taşınır ve kendi hayatının sorumluluğunu almaya başlar. Dizi karakterlerin buluşma, dertleşme, takılma mekanları olarak kahveciyi ana mekan olarak kullanır. Ama bu bölümlerin çok öncesinde Rachel, daha ilk bölümde, kendi elleriyle kahve demler ve hayatında ilk kez kahve yapmış olduğu için heyecanlıdır.

Good Will Hunting

Daha sonraki yıllara ait bu sahnede “Bir kahve içelim mi” teklifinin nasıl da kalıplaştığını ve aslında kahve içmekten çok daha fazlasını (sohbet/buluşma/ilişki) vaad ettiğini gösteriyor; öyle ki yerine başka bir şey konsa tam oturmuyor.

Cup of Love

Klasik bir romantik-komedi filmi kurgusuna sahip bu film, hafif ve eğlenceli bir şeyler izlemek istediğinizde yardımcı olabilir. Filmdeki karakterler çok tanıdık, hikaye tahmin edilebilir. Ancak hikaye bu kez işini zanaat gibi gören bir kahve tarımcısı ve global bir kahve şirketinin gıda mühendisi/aroma geliştiricisi arasında geçiyor. Zanaaktar kahveci kahveyi sade ve aromasız içilmesi gereken bir içecek olarak görür, kahvenin elle toplanıp, ayıklanması gerektiğini düşünür. Alandaki endüstrileşmeye karşıdır. Gıda mühendisi kadının işi ise aroma geliştirmek, satış rakamlarını yükseltmektir ve tabi ki aralarındaki çatışmadan aşk doğar. Filmde kahve tarlaları, kahve meyvesi ve çekirdeklerin kavrulmasına dair sahneler var.

Ghost World

Bu film aslında liseden mezun olan iki ergenin, ergenlikten çıkış ve erişkin yaşama geçiş süreçlerini anlatıyor. Filmdki ki karakter Rebecca ve Enid etraflarındaki herkesi alaya alıp, gömmekten ve eleştirmekten zevk alan sinik iki ergendir. Ancak Rebecca, hayatında bir düzen kurmak için iş bulmak, ayrı eve çıkmak, ailesinden ayrılmak ister. Aradığı düzene giden yol kahvecide çalışmaktan geçer. Enid ise kendine bir yol çizemeyen, belirsizliğin içinde kalan diğer karakterdir. Enid’i izlerken belki biraz ait olamamanın, güvensizliğin, kendini bir iş/ilişki/düzen içinde görememenin hallerini izleriz.

Coffee and Ciggarettes

Bir masada kahve ve sigara eşliğinde birbirleriyle sürekli konuşan ama sohbetleri asla kesişmeyen insanların filmi diyebiliriz.

2001: Space Odyssey

Varlığı, insanın gelişimini, tanrı mefhumunu irdeleyen bir film.

Yıl 2001. Filmin çekildiği yıllardan bakıldığında ilmin irfanın zirve yapması beklenen uzak yıllar.

Dr. Floyd önemli bir konuyla ilgili Ay’dadır. İnsanüstü yaratıklar tarafından konuşlandırıldığına inanılan devasa bir nesneyi incelemek için Dünya’dan ABD ve SSCB’nin ortak uzay üssüne, oradan da Ay’a doğru hareket etmiştir. Son teknoloji uzay aracında konuyla ilgili bulguları dinlerken yedikleri sandviçlerini birer bardak kahve ile taçlandırırlar.

 

Büşra Eser – İstanbul Üniversitesi Psikoloji Mezunu. İstanbul Şehir Üniversitesi’nde sosyoloji yüksek lisans çalışmasını nitelikli kahve evleri üzerine yapıyor. “Türkiye’de kahve beğenisi” ve “kahvenin sembolik anlamları”na ilgi duyuyor.

Taptaze filtre kahvemizi deneyin!

Yeni kavrulmuş 100% Arabica çekirdeklerden hazırladığımız demlenmeye hazır pratik filtre kahvemizi sipariş verin, hazırlık ve temizlikle uğraşmadan taptaze filtre kahve için☕️