You are currently viewing Kahve Demleme Yöntemleri

Kahve Demleme Yöntemleri

Kahve hazırlamanın aslında basit bir mantığı vardır: suyu ve kahveyi herhangi bir şekilde buluşturmak ve sonra da bunu içilebilecek hale getirerek servis etmek.

Bunun için filtre kahvelerde kahve tortusunun, sıvı kısımdan ayrılması gerekir, yani telveyi French press ya da herhangi bir filtre yardımıyla içecektek ayırırız. Mokapot yönteminde ekipmanın kendisi zaten kahve telvesini ayırır. Türk kahvesinde ise kaynatılarak cezvede yapılan kahve ve su ayrılmaz, telve dibe çöker.  Bunun yanı sıra bu yöntemler ocak üstü, damıtma, pressleme gibi de sınıflandırılabilir.

 

Moka pot: İtalyanların geleneksel espresso yapma yöntemi olarak geçse de, göreli olarak yeni bir alettir, 1933’te Alfonso Bialetti tarafından icat edilmiştir (Independent, 2010). Mokapot klasik olarak aliminyumdan yapılır, ancak çelikten yapılmışları da vardır. Ocak üstü bir yöntemdir, evde espressoya yakın bir içecek elde etmek için idealdir.

 

Cezve – İbrik:  Çok geniş bir coğrafyada kahve yapmak için tercih edilen bir yöntemdir. Kahvenin yapılışında bölgeden bölgeye, Türkiye’den Yunanistan’a ya da Bosna-Hersek’e nüanslar gözlenebilir. Ocak üstü bir yöntemdir, ancak kahve telvesinin içecekten ayrılmadığı tek yöntemdir, bu yüzden kahve espressodan bile ince öğütülmelidir.

 

  Damıtma: 3. Dalga kahvecilerde sık görülen Hario v60, Chemex, Kalita Wave gibi markaların ürettiği ekipmanların çoğu piyasaya yeni sürülmüştür. Ancak bunlardan Chemex’in ise 1941’de üretildiği bilinmektedir (Chemex Coffee Maker, 2018). Bu ekipmanlar genelde, sifon hariç, konik bir şekle sahiptir.  Su yukarıdan eklenir ve bu ekipmanlar + filtre yardımıyla süzülür.

 

French press: Epey yaygın kullanılan bu ekipmanda kahveyi ve suyu French press kabına koyarsınız, press kısmında bulunan filtre sayesinde kahve telvesi altta, içilecek kısım ise yukarıda kalır.

Ekipmanın adı French press, kendisi de bir yöntem haline gelmiş.

 

Filtre kahve makinesi: Kahveyi otomatik demleyen bu makineler standart bir şekilde çalışır, sadece filtresinin tipi bir değişkendir, metal filtreli ya da kağıt filtreli olabilirler.

 

Kapsüllü makineler: İçine kahve kapsüllerinden yerleştirilerek kahveyi hazırlayan otomatik bir makinedir. Bu plastik kapsüllerde önceden öğütülmüş ve sıkıştırılmış kahve bulunur. Makine bu kapsüllerden basınçlı suyu geçirerek kolay ve hızlı bir şekilde içeceği hazırlar.  

 

Fiber Filtre™: Nitelikli taze kavrulmuş %100 Arabica çekirdekler öğütülür, mısır fiberi pratik filtreler halinde paketlenir. Sıcak/soğuk su ekler demlersiniz. En pratik filtre kahve yöntemidir 😉

 

Büşra Eser – İstanbul Üniversitesi Psikoloji Mezunu. İstanbul Şehir Üniversitesi’nde sosyoloji yüksek lisans çalışmasını nitelikli kahve evleri üzerine yapıyor. “Türkiye’de kahve beğenisi” ve “kahvenin sembolik anlamları”na ilgi duyuyor.

Taptaze filtre kahvemizi deneyin!

Yeni kavrulmuş 100% Arabica çekirdeklerden hazırladığımız demlenmeye hazır pratik filtre kahvemizi sipariş verin, hazırlık ve temizlikle uğraşmadan taptaze filtre kahve için☕️

Bir yanıt yazın